Blog

Ce te faci când nu ai medicul aproape?

 

Ne răspunde în cadrul interviului acordat farm. Anca Lobonț din Baia Mare cu ocazia simpozionului Farma Practic, ediția 59, Eforie Nord, 6-7 octombrie 2017.

Întrebarea ce reprezintă și titlul prezentării de debut a farm. Anca Lobonț și-a găsit ecou într-o varietate de răspunsuri dezvăluite slide cu slide alături de cel mai nou lector al simpozionului FarmaPractic. Fiind însă unul dintre cei mai vechi participanți ai acestui eveniment, prezentă încă de la  ediția a zecea, farm. Anca Lobonț a remarcat evoluția și diversificarea temelor, a lectorilor, a interactivității și a reactivității sălii cu fiecare prezentare, subiect, problemă dezbătută.

 

”Primum non nocere!”

Îndrăzneala și ideea acestei prezentări au prins viață pe fundamentul slăbiciunii  încă din timpul facultății de farmacie pentru cursul de prim-ajutor. ”Faptul că la facultatea de farmacie se studiază doar un singur semestru și acela opțional, majoritatea colegilor optând pentru alte trei sau patru opționale în avantajul notei maxime obținute cu efort minim, m-a făcut să acord o atenție deosebită situațiilor limită, în care o manevră corectă de prim ajutor este decisivă în salvarea unui om. Am avut de a face cu situații în care m-am confruntat cu destule cazuri în care pacientul a intrat în farmacie cu plagă ori diverse alte traumatisme, adresându-se mie sau colegelor cu  „doamna doctor” din simplu fapt că purtăm halate albe. Mă nemulțumește faptul că nu știm să acordăm corect primul ajutor și mai ales că toată lumea având acces la intenet născocește o multitudine de leacuri și intervenții greșite, de aici ideea cu demontarea anumitor mituri din prezentare.

Anca Lobonț- omul, farmacistul

Cu zâmbetul și profesionalismul farmacistei Anca Lobonț vă întâlniți la cele două farmacii în care activează, una în Baia Sprie cealălaltă în Baia Mare. Facultatea a absolvit-o la Cluj- Napoca.”Am avut oferte de a  profesa în București sau în Cluj- Napoca, dar mereu am vrut să fiu mai aproape de casă… așa că după facultate m-am întors în Baia Mare.” Întrebată despre „mitul” programului infernal din farmacii, farm. Anca Lobonț nu face excepție de la numărul mare de  ore acumulate într-o săptămână la serviciu, în special turele de noapte. ” Faptul că după fiecare zi de lucru ajung acasă și sunt împăcată cu mine că am ales soluția cea mai potrivită pentru fiecare pacient, deși acest lucru nu se reflectă întotdeauna și în recunoștința celui care intră în farmacie , mă motivează să dau tot ce am mai bun în această profesie; nu de puține ori, farmaciștii sunt apostrofați și chiar jigniți, punându-li-se la îndoială cunoștințele farmaceutice din simplul motiv că în multe cazuri, îi explicăm pacientului că medicamentul solicitat cu insistență nu este și soluția corespunzătoare pentru un tratamentul corect. ”

 

Și totuși… ce te faci?

În urma discuției și vizualizării prezentării, am concluzionat următoarele: Ce te faci când nu ai medicul aproape, ca farmacist cel puțin, ei bine, vine în ajutorul tău prezentarea mai sus menționată dublată de eventualele tale abilități de prim- ajutor dobândite în cadrul pregătirii de pe băncile facultății ori din literatura de specialitate. Dar ce te faci când nu ai medicul aproape și ești de cealaltă parte a baricadei, adică în nefericita ipostază de victimă, farm. Anca Lobonț ne povestește că mai ales în cazul orașelor mai mici ale patriei, aceasta se prezintă în… farmacie; cu alte cuvinte, antiteza cald versus rece respectiv mit versus realitate a fost exemplificată tocmai pe baza experienței proprii din farmacie ori din viața de zi cu zi, dorind să fie tras un semnal de alarmă asupra procedeelor incorecte de prim-ajutor dar și o recapitulare binevenită pentru toții colegii farmaciști de la care pacientul, omul, are nu de puține ori aceleași așteptări ca de la un medic din cadrul UPU.

Dar nu-i nimic, urmează FarmaPractic ediția 60, Băile Herculane, în 10-11 noiembrie, eveniment la care farm. Anca Lobonț va fi prezentă în calitate de lector, pregătită de a vă răspunde la întrebări.

 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.