Conf.univ.dr. Cristina Popescu – Rolul farmacistului comunitar în screening-ul și prevenirea cancerului

Cum se pot implica farmacistul si/sau asistentul de farmacie in campaniile de screening oncologic?

Farmacistii sunt deja participanti activi la eforturile de prevenire a patologiilor maligne prin educarea pacientilor cu privire la strategii care scad incidenta cancerelor comune. Iată câteva exemple foarte simple: farmacistul consiliează clientul atunci când dorește o cremă de protecție solară, DECI, participă la eforturile preventive de reducere a riscului de cancer de piele. Avand un rol activ in renuntarea la fumat, farmacistii asista pacientii in reducerea riscului de cancer pulmonar. 

Este nevoie de o pregatire suplimentara a acestor profesionisti privind aceasta patologie si/sau privind modul de comunicare cu persoana sanatoasa?

Farmaciștii sunt pregatiti. Trebuie doar să le oferim mijloace cu care pot face diferența. Increderea în sfaturile farmacistului este mare. Astfel ei pot influența comportamentul pacientului prin folosirea diverselor abordări cum ar fi kituile de testare, examinarea în farmaciile comunitare, chestionarele și educația pacientului ca parte a activităților de screening. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.