Conf. univ. dr. farm. pr. Gabriela Tătărîngă

UMF Grigore T.Popa Iasi

Servicii farmaceutice in Romania?

 

Profesia de farmacist este in continua rearanjare, insa cu toate acestea  misiunea principală a farmacistului este aceea de a oferi servicii farmaceutice de calitate, contribuind in acest mod la mentinerea si imbunatirea asistentei farmaceutice a populatiei.

La nivel european au fost elaborate 5-6 ghiduri privind protocoale programelor naționalein care sunt implicati si farmacistii ca furnizori de servicii.

 Consilierea pacientului cu  astmă bronsic, hipertensiune arterială și
diabet zaharat, renunțarea la fumat au fost primele protocoale in care au fost inclusi farmacistii, in anul 1993.

Serviciile farmaceutice au la baza conceptul de ingrijiri farmaceutice si contribuie la imbunatatirea calitatii sistemului de sanatate. Fiecare pacient are nevoile sale si de aceea  implicarea farmacistului in vederea unui tratament centrat pe pacient contribuie substantial la succesul terapeutic.

Serviciile farmaceutice nu se limiteaza doar la eliberarea de medicamente, in multe tari farmacistii participa activ la servicii de screening medical, la colectarea medicamentelor neutilizate de la populatie sau sunt implicati in campanii de vaccinare.

Daca ne raportam la ceea ce se intampla in legislatia europeana din domeniul farmaceutic trebuie sa intelegem ca este necesar si in Romania implementarea unui set de criterii legate de reglementarea serviciilor farmaceutice.