Conf. univ. dr. Lorena Filip - Interacţiunile fructelor cu medicamentele

În ultimii ani, a crescut consumul de fructe şi legume ca urmare a recomandărilor OMS privind un aport zilnic de cel puţin 400 g de fructe/ legume cu scopul menţinerii stării de sănătate şi prevenirea apariţiei bolilor cronice.

Fructele conţin substanţe bioactive,iar consumul, ca atare sau sub formă de sucuri, ceaiuri sau suplimente alimentare, concomitent cu utilizarea medicamentelor, poate determina apariţia unor interacţiuni aliment – medicament având consecinţe nedorite asupra evoluţiei pacientului. Fructele pot influenţa metabolismul medicamentelor din diferite clase terapeutice, cum ar fi: antidiabetice, blocante ale canalelor de calciu, statine, etc.  

Primele studii privind interacţiunile unor fructe cu medicamentele au fost descoperite în anii ’90 când s-a realizat o sinteză a studiilor clinice care au investigat mecanismul producerii interacţiunilor dintre sucul de grepfrut si diferite medicamente, precum şi consecinţele clinice ale acestora. În perioada următoare, numărul medicamentelor pentru care s-au raportat complicaţii grave la administrarea concomitent cu sucul de grepfruta crescut. De asemenea, au fost semnalate interacţiuni ale altor fructe cu medicamentele, precum alte citrice (portocale, portocale de Sevilla, mandarine, lămâi), afine, struguri, mere, zmeură, dude negre, rodie, etc. Ca urmare a acestor studii, este posibilă anticiparea producerii interacţiunilor, evitarea lor şi asigurarea eficacităţii tratamentului medicamentos.