Farm. Marius Călin Chereches

Farm. Marius Călin Chereches

 

Medicamente, preturi, perceptii- Pretul pretului neplatit

 

     “Pe lanțul valoric, cel mai mare impact asupra nivelui prețului îl are producătorul. Prețurile la medicamentele cu prescripție sunt controlate de stat și atunci putem spune că prețul final este în cea mai mare parte determinat de nivelul de preț la care producătorul decide să acceseze piața. Cu toate acestea, percepția pacientului este influențată de un sistem complicat de preț/reduceri practicate de farmacii și se găsește de multe ori în fața unor alegeri dificile – aici este x lei si dincolo este x 2 lei. De ce?

   

 Faptul că multe medicamente pentru tratamente cronice sunt pe compensate parțial (listele A și B) si beneficiază de multe generice crează o complexitate și mai mare – atât pentru pacient, cât și pentru medic. Cum îl putem ajuta pe pacient să navigheze în această complexitate? Cum credem că percepe pacientul această situație? Cercetări de piață din 2012 și din 2020 au arătat că principalul factor care influențează alegerea unei farmacii, în percepția pacientului, este prețul. De ce credem să se întămplă asta?”

 

Farmacist de aproape 25 ani. În această perioadă am avut ocazia să lucrez în tot lanțul de valoare – producție, distribuție, farmacii. Am contribuit la dezvoltarea unor branduri importante pentru piața locală (Ceclodyne, Cexyl, Aspenter, Atroflex, Ketoprofen SR, Pentoxi retard, Trachisept) sau pentru piețele de export (Faringosept). Am deschis primele reprezentanțe in strainătate ale unei firme de medicamente din Romania (Moscova și Kiev pentru Terapia) și am coordonat proiecte importante – secția de medicamente sterile și unitatea de studii de bioechivalența de la Terapia, platforma de comenzi online de la Pharmafarm. După ce am dezvoltat 10 ani brandul Ecofarmacia, a fost preluat de Helpnet (Phoenix) la începutul acestui an. “

X