Dr . Cristian Mihăilescu

Tratamentul individualizat in boala venoasa cronica

Boala venoasa cronica este o afectiune prevalenta, deseori ignorata, cu evolutie imprevizibila, progresiva uneori catre stadii avansate cu complicatii redutabile.

In aceste conditii, este esentiala atitudinea proactiva a medicilor in vederea diagnosticarii precoce, urmaririi si aplicarii unui tratament individualizat.




Click AICI !

Dr. psihoterapeut Miruna Lovinescu

Leapșa cu încrederea (farmacist-medic-pacient)

Invatam increderea sau lipsa ei de la varste fragede. Din pacate, in viata avem tendinta sa exersam mai degraba neincrederea. Si, de aici, felul in care ne pozitionam in experientele si relatiile personale si profesionale. Cine are dreptate si cine castiga devin mai importante decat suportul pe care il oferim. Ego vs Incredere, lupte sau aliante? Decideti ce e mai util, cand tragem linie, undeva dupa 50-60-70 de ani.

Dr. Alexandru Nicolaescu

Principii terapeutice în recuperarea rapidă a pacientului cu vertij

Principii terapeutice in recuperarea rapida a pacientilor cu vertij va aborda un subiect de maxim interes pentru profesionistii din domeniul sanatatii – al treilea motiv de prezentare a pacientilor la medic. Sesiunea va debuta cu o scurta prezentare a patologiei, va fi urmata de focus pe obiectivele si optiunile terapeutice in managementul vertijului si se va incheia cu importanta echipei interdisciplinare medic – farmacist.  Rolul si, in acelasi timp, provocarea echipei interdisciplinare este de a determina pacientul sa inteleaga bola de care sufera, sa dezvolte atitudinea corecta fata de boala dar, mai ales, sa fie compliant la recomandarile medicului si farmacistului pentru o recuperare cat mai rapida.




Click AICI !

Dr. Andreea Moldovan

Costul neștiutelor efecte adverse de clasă

Utilizarea antibioticelor, pe langa efectul benefic atunci cand au indicatie ferma de administrare, poate avea si “dark side”, ce tin de efectele adverse variate si uneori multiple pe care le pot induce. Cunaosterea acestor efecte adverse, pe langa stapanirea indicatiilor, poate face diferenta intre un tratament corect si benefic intr-un tratament cu efecte secundare, interactiuni, potentare/cumulare a efectelor nedorite, risc.

Fluorochinolone, aminoglicozide, tetracicline, peniciline, macrolide….de fapt, toate clasele pot fi enumerate.

Cunoasterea celor mai frecvent aparute efecte secundare la cele mai utilizate grupe de antibiotice nu face decat sa aduca un plus de eficacitate si mai ales corectitudine de utilizare a lor. Prin urmare, sa le cunaostem. Va invit la sesiunea dedicata efectelor advserse din cadrul webinarului Frama Practic. Un alt fel de intalnire in vremea pandemiei, insa extrem de eficienta si mai ales dorita. De noi toti . 

Iulia Petre

Injectiile, tatuajele, procedurile dermatologice, durerile si o solutie

Injectiile, tatuajele, procedurile dermatologice, durerile si o solutie Pentru “durerile” sufletului recomandam psihoterapia, pentru cele produse de ace va propunem noi o solutie!
Fobia de ace (aichmofobia) poate aparea in urma unor experiente dureroase sau neplacute traite in copilarie si poate fi asociata cu experientele traite si verbalizate de catre parinti sau persoane apropiate, care la randul lor se tem de ace.
De fiecare data cand avem intalnire cu un ac, primul gand este „durerea” pe care acesta ne-o poate provoaca. Cum ar fi sa avem la dispozitie un aliat de incredere impotriva durerii?
In aceasta perioada provocatoare fizic si psihic, vom discuta cu dvs despre cum putem reduce impreuna durerea din viata celor mici si mari, fie ca vorbim despre o banala injectie, vaccin, proceduri dermatologice  sau  chiar un tatuaj.




Click AICI !

Prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuleasa

Facilități sau îngrădiri pentru seniori în context Covid 19

Reziliență ,seniorii incontextul Covid 19!

Prin reziliență se înțelege capacitatea de a-ți reveni sau de a te adapta ușor la o schimbare sau o nenorocire.Pentru seniori problema e cu atât mai delicata cu cât o serie de măsuri luate pentru protejarea acestora au fost simțite exact invers.Ordonantele militare au stabilit o oarecare protecție pentru persoanele de peste 65 de ani.. Asimilarea persoanelor de peste 65 de ani cu prevederile legii 16/2000 înseamnă o ingerința gravă a autorităților in existența unei categorii extinse de populație!

Conf. univ. dr. Olivia Timea

Prevenția primară între ignoranță și provocare




Click AICI !

Florin Capota

Adevărata valoare a genericelor

Populația îmbătrânită, incidența crescută a bolilor cronice, situația geopolitică instabilă și costurile din ce în ce mai mari ale medicamentelor noi sunt provocări contemporane pentru orice sistem de sănătate.
Medicamentele generice reprezintă răspunsul la cerințele dure ale vremurilor noi. Prețurile medicamentelor generice, mai mici decât al medicamentelor originale, cresc accesul la medicație, asigurând economiile ce pot fi cheltuite pentru noi terapii. Un medicament generic conține aceeași substanță (substanțe) activă ca și medicamentul inovator și este utilizat în aceeași doză (doze) pentru a trata aceeași boală. Cu toate acestea, ingredientele inactive, tehnologia de producție, aspectul și ambalajul
unui medicament generic pot fi diferite.
În Krka, atunci când dezvoltăm un produs farmaceutic, efectuăm aproximativ 25.000 de analize realizate de 600 experți angajați în cercetare și dezvoltare. Dezvoltăm și implementăm metode complexe din punct de vedere tehnologic pentru sinteza și analiza ingredientelor active de înaltă calitate Krka, care urmeaza să fie parte a medicamentelor. Krka dezvoltă și produce “in house” majoritatea substanțelor active, astfel încât medicamentele noastre sunt de înaltă calitate, eficiente și sigure.




Click AICI !

Farm. Nicoleta Logigan
Farm. Rodica Aluaș

RBPF – control/audit/vizite de evaluare? Cum vă simțiți și ce vă doriți?

În toată activitatea desfaşurată în farmacia comunitară şi de spital ,farmaciştii îşi desfăsoară profesia în conformitate cu Regulile de Bună Practică Farmaceutică pe baza unor proceduri scrise având ca şi obiectiv asigurarea de servicii  de calitate adecvată pacienţilor .

           Medicamentul pe parcursul său de la producător la pacient este supus unor standarde de calitate fiind aplicate sisteme de management al calităţii  de tip GMP,ISO ,TUV  iar la nivelul farmaciei sistemul   RBPF ce are la baza Ord 75/2010, reprezintă standardul de calitate al serviciilor furnizate de personalul farmaceutic. La fel ca în cazul oricărui standard de calitate aplicabil, implementarea, mentinerea și îmbunătățirea continuă a  condițiilor calității sunt condiții obligatorii pentru menținerea certificării unui  sistem de management al   calității.

          În 2011 am început cu implementarea celor 13 proceduri de lucru RBPF iniţiale ,urmând ca în 2019 odată cu modificarea grilei RBPF şi introducerea punctului 8 al grilei: Acordarea de ”servicii farmaceutice” la eliberarea medicamentelor și a altor produse de sănătate să fie introduse noile proceduri RBPF dintre care o importanta deosebita o are autoinspecţia .

 

Farm. Rodica Aluaș

Declinul cognitiv

·         Declinul cognitiv incepe dupa varsta de 22 de ani, cand atingem maximul de performanta, si are un ritm mai mult sau mai putin accelerat in functie de stilul de viata, de alimentatie, de factorii genetici, etc.

·         Tratamentul cu ginkgo biloba (Bilobil), prin multiplele beneficii data de numeroasele efecte terapeutice, ne ajuta sa prevenim sau sa incetinim/tratam evolutia declinului congnitiv

·         Doza cea mai utllizata de GB la nivel mondial este cea de de 240mg/zi, divizata in doua prize de 120mg – o capsula dimineata si a doua cel tarziu la ora 17-18 pentru a nu ne tine activi si pe timpul noptii J

·         Tratamentul cu GB (Bilobil Intens) trebuie urmat ZILNIC, cel putin 3 luni pentru a beneficia de toate efectele extractului cuantificat (standardizat)

·         Germania este cel mai mare consummator de GB la nivel mondial – consum corelat si cu o speranta de viata crescuta si o incidenta a dementelor degenerative scazuta

·         Este foarte important sa punctam si diferenta intre un medicament care contine GB si un supliment alimentar ce contine GB:

o   Extractul de GB dintr-un medicament (OTC) este obligatoriu standardizat (din 2019 se foloseste la nivel European notiunea de “cuantificat”) fiind produs la cele mai inalte standarde si avand garantia ca principiile active din fiecare capsula sunt exact in cantitatea standard – astfel garantand si efectul therapeutic

o   Garantia puritatii extractului

o   Controlul calitatii

·         De asemenea, ne-ar ajuta foarte mult sa scoatem in evidenta trecerea Bilobil de la un medicament cu prescriptie (recomandat mai ales varstnicilor) la un medicament OTC, recomandat tuturor categoriilor de varsta datorita numeroasele beneficii:

o   Fiind OTC se poate recomanda direct de catre farmacista

o   Este un medicament ce se adreseaza si persoanelor tinere ce invata pentru examene,

o   Sau persoanelor active, de varsta mijlocie, care lucreaza mult, sunt stresati, trebuie sa faca fata si jobului solicitant atat cat si copiilor mici cand ajung acasa

o   Si, la fel ca si pan acum, se recomanda persoanelor varstnice in tratament cronic



Click AICI !

Prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuleasa

Mucoasă faringiană sănătoasă, barieră împotriva factorilor patogeni




Click AICI !

Prof. univ. dr. farm. Simona Negreș

Aspirin-âm (am) la informații verificate! Cui nu se recomandă aspirina în doze mici, zilnic, pentru prevenție cardio

Prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuleasa

Solutii terapeutice in sanatatea tractului urinar



Click AICI !

Prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuleasa

VITAMINA D pentru o viață activă!




Click AICI !

Farm. Roxana Gavriloaia

Impactul reclamelor asupra pacienților

Farm. Paul Andreianu

Farm. Marius Călin Chereches

Tribuna farmaciei


Pretul pretului neplatit! Perceptia pretului la medicament in farmacie- influentatori

“Pe lanțul valoric, cel mai mare impact asupra nivelui prețului îl are producătorul. Prețurile la medicamentele cu prescripție sunt controlate de stat și atunci putem spune că prețul final este în cea mai mare parte determinat de nivelul de preț la care producătorul decide să acceseze piața. Cu toate acestea, percepția pacientului este influențată de un sistem complicat de preț/reduceri practicate de farmacii și se găsește de multe ori în fața unor alegeri dificile – aici este x lei si dincolo este x 2 lei. De ce?

Faptul că multe medicamente pentru tratamente cronice sunt pe compensate parțial (listele A și B) si beneficiază de multe generice crează o complexitate și mai mare – atât pentru pacient, cât și pentru medic. Cum îl putem ajuta pe pacient să navigheze în această complexitate? Cum credem că percepe pacientul această situație? Cercetări de piață din 2012 și din 2020 au arătat că principalul factor care influențează alegerea unei farmacii, în percepția pacientului, este prețul. De ce credem să se întămplă asta?”

Farmacist de aproape 25 ani. În această perioadă am avut ocazia să lucrez în tot lanțul de valoare – producție, distribuție, farmacii. Am contribuit la dezvoltarea unor branduri importante pentru piața locală (Ceclodyne, Cexyl, Aspenter, Atroflex, Ketoprofen SR, Pentoxi retard, Trachisept) sau pentru piețele de export (Faringosept). Am deschis primele reprezentanțe in strainătate ale unei firme de medicamente din Romania (Moscova și Kiev pentru Terapia) și am coordonat proiecte importante – secția de medicamente sterile și unitatea de studii de bioechivalența de la Terapia, platforma de comenzi online de la Pharmafarm. După ce am dezvoltat 10 ani brandul Ecofarmacia, a fost preluat de Helpnet (Phoenix) la începutul acestui an. “

Asist. univ. dr. farm. Răzvan Mihai Prisada

Salariul, consilierea și vânzarea/eliberarea

Farm. Roxana Georgiana Baloiu

Perspective exterioare- bani, buget si vaccinare