Vaccinarea impotriva Covid!

Prof. univ. dr. farm. Robert Ancuceanu

Intrebare pentru farmacisti- Lichenul plan oral constituie contraindicatie pentru vaccinare?

Prof univ dr farm Robert Ancuceanu va fi alaturi de farmacistii si asistentii medicali de farmacie care vor paricipa la webinarul

Farmacia, suma a(sum)arilor, in perioada 19-20 februarie (vineri 15-20.30, sambata 9-14), cu raspunsuri tintite, informatii practice si noutati despre vaccinare!

„Vaccinarea ridică întrebări în mintea multor persoane care sunt bombardate de informații contradictorii, multe neadevărate. Pacientii au si mai multe intrebari atunci cand e vorba despre vaccinurile anti-COVID-19 care utilizează tehnologii noi. Farmacistul ar trebui să poată oferi răspunsuri exacte și fundamentate științific“. “Este de așteptat ca în săptămânile următoare să fie autorizate și alte vaccinuri, bazate pe tehnologii diferite (două vaccinuri cu vectori adenovirali sunt în curs de evaluare).”

Pentru a nu fi “luati prin surpindere”, pentru ca persoanlul din farmacie sa stie ce sa raspunda posibilelor intrebari venite din partea pacientilor si colegilor, variantele pentru farmacisti sunt de a studia informatiile aparute, de a le verifica sursa si credibilitatea sau de a face asta dar si a-l intreba pe Prof Ancuceanu. Intrebarile pot fi si despre modul de stocare, despre timpul estimat pentru decongelare, despre modul de diluare (de ex – in UK farmacistul trebuie sa fie prezent la diluare), despre pregatirea serului pentru vaccinare (se agita? se rastoarna usor? de cate ori? de ce?).

In Franta se discuta despre administrarea celei de a doua doze la un interval mai mare decat cel prevazut initial. Care este rationamentul din spate? Care este opinia farmacistului?

Farmacovigilenta are si ea noi perspective. Unde raportezi posibile efecte adverse? Sunt integrate softurile in asa fel incat sa centralizeze informatiile venite de la cadre medicale si pacienti?

Sunt o parte din subiectele practice pe care le vom aborda cu sprijinul Prof univ dr farm Robert Ancuceanu!