Diagnosticul semiologic al durerii abdominale

Prof. univ. dr. Paul Mitrut​

Profesor Universitar Doctor, Disciplina Medicina internă-Semiologie medicală,
Facultatea de Medicină, 
UMF Craiova.
Medic primar medicină internă și gastroenterologie

 

   Prezentarea Diagnosticul semiologic al durerii abdominale realizată de un medic practician pentru colegii farmaciști atrage atenția asupra complexității și dificultății acestui subiect și necesității unei atitudini prudente în fața acestor bolnavi. Farmacistul trebuie să îndrume pacientul de urgență la medic pentru a evita complicații sau riscuri inutile. Recomandarea unei medicații antialgice sau antispastice trebuie să se facă cu prudență și numai după un diagnostic etiologic corect.

    O durere abdominală poate fi acută sau cronică. În formele acute riscul este de apariție a abdomenului acut medical sau chirurgical care necesită adesea terapie de urgență. În acest caz farmacistul nu trebuie sa temporizeze trimiterea la medic și administrarea unei terapii care să amelioreze simptomatologia, dar care poate să întârzie diagnosticul trebuie evitată. În aceste situații un sfat competent poate salva pacientul.

   O problemă diferită o constituie bolnavul cu durere abdominală cronică. În acest caz pe lângă sfatul de a merge la un consult medical pentru stabilirea etiologiei durerii abdominale se poate prescrie și o terapie antialgică sau antispastică pentru ameliorarea simptomatologiei. Trebuie reținut că un bolnav cu durere abdominală cronică poate avea fie o afecțiune severă cum sunt afecțiunile tumorale ale tubului digestiv și glandelor anexe, fie o tulburare funcțională cu evoluție benignă. Pentru un diagnostic de siguranță pacientul trebuie examinat medical și explorat complet și competent pentru a primi tratamentul specific cu șanse de ameliorare și chiar vindecare. Farmacistul prin consilierea competentă a pacienților poate sava vieți.